Tekvicové semienka
Tekvica okrem lahodnej dužiny skrýva aj semienka, ktoré sú plné zdraviu prospešných látok. Najčastejšie sa využívajú semienka z tekvice obyčajnej, ktorej pôvod je pripisovaný Strednej Amerike. Pred tým, než sa v lúpanej podobe dostanú na náš stôl prechádzajú procesom čistenia a následne šetrným sušením. Tekvicové semienka, niekedy tiež označované ako dyňové semienka, sú bohaté na minerály a to najmä horčík a zinok, ďalej obsahujú vitamíny E a B a patria tiež medzi významný rastlinný zdroj bielkovín. Semienka môžete maškrtiť len tak samotné alebo s nimi obohatiť niektorý zo svojich obľúbených pokrmov. Rovnako sa hodia na varenie a pečenie. V našej ponuke nájdete tekvicové semienka lúpané a vyberať si môžete z niekoľkých veľkostí balenia.
Vplyv a účinky tekvicových semienok na naše zdravie
Tekvicové semienka patria medzi bohaté zdroje horčíka. Horčík je jedným z mnohých minerálov, bez ktorých sa naše telo nezaobíde. Zúčastňuje sa niekoľkých stoviek biochemických reakcií v tele, medzi ktoré patrí napríklad premena prijatej potravy na energiu alebo regulácia svalových kontrakcií. Horčík je neoddeliteľnou súčasťou pre správne fungovanie nervovej a svalovej sústavy, odporúča sa na podporu psychickej pohody a tiež v prípade svalových kŕčov. Z ďalších minerálov semienka obsahujú železo, mangán, meď a zinok.
Medzi vitamínmi je hojne zastúpený vitamín E. Ten patrí k najsilnejším antioxidantom, ktorých cieľom je chrániť naše bunky pred vplyvmi voľných radikálov, ktoré na naše telo každý deň pôsobia. Vďaka tomu sa stará o našu imunitu a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Z ďalších vitamínov sú potom zastúpené predovšetkým tie zo skupiny B. Tie sú zase spájané s pozitívnymi účinkami na našu nervovú sústavu a pomáhajú v boji s únavou.
Pojedaním semienok tiež doplníte nemalé množstvo bielkovín čiže proteínov. Na tie je bohatá najmä živočíšna strava, ale pre vyvážený jedálniček je vhodné zdroje kombinovať a práve tekvicové semienka sú skvelou voľbou. Bielkoviny by mali byť súčasťou každého jedla, pričom zo všetkých živín majú najväčší sýtiaci efekt. Sú dôležité najmä pre svaly, pre ktoré predstavujú stavebný materiál.
Zloženie a nutričné hodnoty tekvicových semienok
100 gramov tekvicových semienok priemerne obsahuje 45% tukov, 25-30% bielkovín, 5% sacharidov a 5% vlákniny.
Kedy a v akom množstve semienka jesť
Semienka si môžete dať kedykoľvek počas dňa a doplniť tak nutrične svoje pokrmy od raňajok po večeru. Odporúčané denné množstvo sa pohybuje okolo 30 gramov, čo je menšia hŕstka alebo aj 2-3 polievkové lyžice.
Ako tekvicové semienka použiť
Vďaka lahodnej chuti môžete semienka maškrtiť len surové a to ako samotné alebo ako súčasť niektorého zo svojich obľúbených pokrmov. Môžete nimi doplniť obilné kaše, müsli, granoly, jogurty alebo napríklad ovocné bowls. Chutné sú semienka tiež ľahko upražené, kedy vyniknú ako posyp polievok a zeleninových šalátov. Ak si doma pečiete chlieb alebo dalamániky, určite do nich tekvicové semienka nezabudnite pridať. Okrem toho si z nich môžete pripraviť chutné krekry a sušienky.
Skladovanie tekvicových semienok
Na skladovanie semienok si vyberte suchú a uzatvárateľnú nádobu, do ktorej sa nedostane vzduch ani vlhkosť. Vhodné je tiež skôr chladné a tmavé miesto so stálou teplotou najlepšie do 22 °C.