Sušené slivky
Modrofialová farba, oválny tvar a vo vnútri malá kôstka. Taká je slivka, ovocie so sladkou chuťou, ktoré u nás dozrieva na konci leta. Slivky sú plné vitamínov, minerálov, obsahujú antioxidanty a vďaka obsiahnutej vláknine pôsobia aj ako prírodné preháňadlo. A pretože tie čerstvé si môžeme dopriať len po krátke obdobie v roku, rozhodli sme sa ich pre vás dodávať sušené v tej najlepšej možnej kvalite. V našom výbere nájdete slivky druhu Ashlock, dovážané až z ďalekého Čile, v niekoľkých veľkostiach balenia a pre milovníkov sladkého sme ich tiež obalili do horkej čokolády.
Vplyv a účinky sušených sliviek na naše zdravie
Ak máte radi sušené slivky, iste vás poteší, že pri ich maškrtení doplníte vášmu telu mnoho dôležitých látok. Sú plné vlákniny a zároveň obsahujú tzv. sorbitol (prirodzene sa vyskytujúci alkoholický cukor), čo z nich robí prírodné preháňadlo. Pokiaľ teda trpíte črevnou zápchou, určite slivky vyskúšajte, ich účinky sú silnejšie ako samotné psyllium.
Ďalšou významnou zložkou je obsiahnutý beta-karotén. Jedná sa o provitamín vitamínu A, na ktorý sa premieňa v pečeni. Beta-karotén je silný antioxidant, pôsobí pozitívne na náš zrak, prispieva ku krásnej pokožke a normálnej funkcii imunitného systému. Z ďalších vitamínov môžeme spomenúť vitamín K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zrážanlivosti krvi a je potrebný na tvorbu a udržanie normálneho stavu kostí.
Slivky sú tiež zdrojom niekoľkých minerálov, ako draslík, fosfor, železo, vápnik a bór. Posledný spomínaný minerál podporuje zdravie kostrovej sústavy, svoju funkciu hrá v regulácii hormónov a zároveň má protizápalové účinky.
Zloženie a nutričné hodnoty sušených sliviek
100 gramov sušených sliviek obsahuje priemerne 80% sacharidov, 3% bielkovín, 10% vlákniny a 1% tukov.
Kedy a v akom množstve jesť sušené slivky
Niektoré zdroje uvádzajú, že odporúčaná denná dávka sušených sliviek je 12 kusov denne. Môžeme si to teda predstaviť ako menšiu hŕstku, aby ste nemuseli počítať každý kúsok. Ovocie si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, najmä v časoch, keď cítite úbytok energie.
Na čo sušené slivky použiť
Okrem toho, že sušené slivky sú skvelou desiatou len tak samé o sebe, sú tiež obľúbenou surovinou všetkých gazdiniek. Hodia sa ako do skladkých, tak slaných pokrmov a receptov ako s nimi naložiť, nájdeme skutočne veľa. Pridať ich môžete do nákypov, kuskusu, mäsových omáčok alebo s nimi napríklad pripraviť plnku do bravčovej panenky. A pokiaľ nepatríte medzi milovníkov varenia, stačí si slivky pridať do jogurtu či rannej kaše.
Ako skladovať sušené slivky
Aby zostali sušené slivky čo najdlhšie chutné, potrebujú byť na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení balenia presypte plody najlepšie do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. V zime ovocie môžete nechať v miestnosti, ktorá má prirodzene nižšiu izbovú teplotu a v lete ich pokojne vložte do chladničky, čím predĺžite ich trvanlivosť.