Sušené jablká
Jablká patria do slovenských domácností od nepamäti. Spájajú sa s nimi rôzne tradície a zvyky, predovšetkým na Vianoce si ho možno mnohí z nás rozkrajujú, aby našli hviezdičku. Po celom svete sa pestuje až niekoľko tisíc rôznych odrôd, od kyslejších po sladšie, od žltých farieb až po tmavo červené. Hovorí sa, že pre zdravie by sme mali zjesť jedno až dve jablká denne, a to preto, že obsahujú mnoho vitamínov, minerálov, antioxidantov a sú bohaté na vlákninu. Aby ste si všetky tieto ich benefity mohli užiť po celý rok, dodávame pre vás jablká sušené na niekoľko spôsobov, so šupkou i bez, ochutené škoricou a vyberať si môžete rovno z niekoľkých veľkostí balenia.
Vplyv a účinky sušených jabĺk na naše zdravie
Jablká sú doslova nabité mnohými vitamínmi a minerálmi, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie. Obsahujú vitamín C a betakarotén, ktoré radíme medzi antioxidanty, teda látky, ktoré chránia náš organizmus pred dlhodobým pôsobením voľným radikálov. Z vitamínov v tomto ovocí ďalej nájdeme vitamín D a E a vitamíny skupiny B.
Sodík, draslík, horčík, vápnik a železo. Táto skupina minerálov na vás čaká s každým zjedeným kúskom. Draslík sa napríklad zúčastňuje na mnohých dôležitých funkciách v našom tele, je nevyhnutný pre stabilitu vnútorného prostredia organizmu, nezaobíde sa bez neho naša svalová a nervová sústava a podieľa sa na udržiavaní normálneho tlaku krvi. Horčík je zase známy pre svoje upokojujúce účinky a pomáha pri svalových kŕčoch.
Dôležitou zložkou jabĺk je aj pektín. Ide o formu rozpustnej vlákniny, ktorá napomáha spomaliť trávenie. Vo vykonaných štúdiách sa ukazuje, že pektín zároveň môže znižovať hladinu zlého cholesterolu a rovnako tak stabilizovať hladinu cukru v krvi. Najviac týchto látok obsahuje šupka, preto sme pre vás jablká nasušili aj nelúpané.
Zloženie a nutričné hodnoty sušených jabĺk
100 gramov sušených jabĺk priemerne obsahuje 80% sacharidov, 10% vlákniny, 2% bielkovín a 1% tukov.
Kedy a v akom množstve jablká jesť
Na jabĺčkach si môžete pochutnať kedykoľvek počas dňa. Vďaka procesu sušenia síce obsahujú o niečo viac prírodného cukru ako tie čerstvé, ale stále sa jedná o pomerne nízkokalorickú dobrotu, ktorá vám doplní energiu a množstvo vitamínov.
Na čo sušené jablká použiť
Krížaly sú najlepšie ako zdravé maškrtenie kedykoľvek počas dňa, preto si ich určite nezabudnite pribaliť ako chutnú desiatu. Dajú sa s nimi tiež vykúzliť skvelé raw guličky a to spolu s datľami a lieskovými orieškami. V zime, so škoricou a hrozienkami, z nich jednoduchým zaliatím horúcou vodou vykúzlite lahodný čaj, ktorý vás krásne zahreje. A ak radi pečiete, môžete ich pridať do domácich musli tyčiniek alebo plnky k mäsu.
Ako skladovať sušené jablká
Aby zostalo sušené ovocie čo najdlhšie chutné, potrebuje byť na tmavom a chladnom mieste. Ak ste zvyknutí kupovať väčšie balenie, presypte sušené jablká po otvorení najlepšie do pláteného vrecka alebo čistej uzatvárateľnej nádoby.