Sušené hrozienka
Malé sladké zásobárne energie. Tak by sa dali označiť hrozienka, sušené plody vínnej révy. Obsahujú vysoký podiel sacharidov, najmä prírodných cukrov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi a hodia sa tak na rýchle doplnenie energie. Okrem toho sú zdrojom antioxidantov a nájdeme v nich aj cenné prebiotické zložky. Sušenie hrozienok už od pradávna prebieha na slnku a pri niektorých druhoch je to tak dodnes. Iné druhy sú sušené mechanicky, na ich lahodnej chuti to však nič nemení. Hrozienka pre vás dovážame z niekoľkých krajín v rôznych variantoch. Pochutnať si môžete na sultánkach, Jumbo flame či zlatých Jumbo hrozienkách a pre milovníkov sladkého sme ich obalili do niekoľkých druhov sladkých poliev.
Vplyv a účinky hrozienok na naše zdravie
Vitamíny, minerály, vláknina. To všetko a ešte o niečo viac v hrozienkách nájdeme. Obsahujú vitamín A, B, C a E. Vitamín E patrí k najsilnejším antioxidantom a chráni naše bunky pred oxidačným stresom. U hrozienok bola dokonca zistená vyššia antioxidačná kapacita v porovnaní s pomarančmi či brokolicou. Vitamíny skupiny B majú mnoho pozitívnych prínosov pre naše telo, napr. vitamín B3 pomáha v boji s migrénou a vysokému krvnému tlaku.
Z minerálov pojedaním hrozienok doplníte železo, draslík, horčík, fosfor a zinok. Dôležitou látkou, ktorú nesmieme zabudnúť spomenúť je obsiahnutý inulín. Ten v tele funguje ako prebiotikum a pomáha množeniu dobrých baktérií v našom tráviacom trakte a nepriamo bráni premnoženiu tých škodlivých.
Zloženie a nutričné hodnoty hrozienok
Takéto 100 gramové balenie hrozienok v priemere obsahuje okolo 80% sacharidov, 4% bielkovín, 8% vlákniny a 1% tukov.
Kedy a v akom množstve jesť hrozienka
Hrozienka sú také prírodné cukrovinky. Sú síce oveľa zdravšie ako klasické sladkosti, ale práve vďaka procesu sušenia obsahujú väčšiu koncentráciu prírodného cukru. Odporúčaná denná dávka nebola u hrozienok stanovená, mala by sa teda odvíjať od vášho bežného energetického výdaja. Doprajte si ich najmä v ranných či dopoludňajších hodinách, kedy telo energie potrebuje najviac. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí sú aktívnejší popoludní, nemusíte sa mu vyhýbať ani v tejto dennej dobe.
A iba doplníme informáciu k hrozienkám Jumbo flame. Pokiaľ máte radi priamo tento druh, nezabudnite si ho pred konzumáciou umyť. Jedná sa o sírený produkt a opláchnutím dané siričitany takmer eliminujeme.
Na čo hrozienka použiť?
Hrozienka sú chutné a sladké len tak samotné a môžete ich teda maškrtiť samy o sebe alebo ich napríklad zmiešať s niektorými z našich orieškov a pripraviť si tak hodnotnú desiatu. Neobíde sa bez nich žiadna štrúdľa, vianočka či mazanec a skvele sa hodia aj do raw dezertov. Hrozienka tiež tvoria chutnú kombináciu s tvarohom, až budete teda piecť koláče alebo napríklad muffiny, nezabudnite ich pridať do cesta. V slanej kuchyni nimi môžete posypať rôzne zeleninové šaláty, kuskus či tempeh a hodia sa aj do omáčok, pri ktorých chcete dosiahnuť sladšiu chuť.
Ako hrozienka skladovať
Na skladovanie hrozienok je vhodné využiť nádobu bez prístupu vzduchu či znovu uzatvárateľné vrecko a uložiť ich na miesto bez priameho slnečného žiarenia. Hrozienka môžu byť skladované pri izbovej teplote, uložením do chladničky však môžete ich trvanlivosť predĺžiť až po dobu jedného roka.