Sušená moruša

Pôvodom z Ázie, najčastejšie bielej a čiernej farby, tvarom pripomínajúce černice. To je moruša, sladké bobuľovité ovocie, ktoré získava stále viac na popularite. Najčastejšie je možné získať morušu v jej sušenej podobe, pretože čerstvé plody je nutné spracovať najlepšie do druhého dňa po odtrhnutí. Vďaka obsahu mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov sa radí medzi tzv. superpotraviny. V našej ponuke nájdete ako bielu, tak čiernu morušu a to od malých balení do batôžku až po veľké rodinné. Plody navyše neobsahujú žiadny cukor ani konzervanty.

Vplyv a účinky sušenej moruše na naše zdravie

Naše telo je každý deň vystavené pôsobeniu voľných radikálov, ktoré môžu mať v dlhodobom horizonte negatívny vplyv na naše zdravie. Ochranu proti ich vplyvom nám vytvára antioxidanty, ktoré môžeme dopĺňať vhodnou stravou. A práve sušené moruše sú jedným z ich zdrojov. Okrem iného obsahujú látku zvanú resveratrol, ktorá má pozitívny vplyv na naše srdce a celú cievnu sústavu, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a má protizápalové účinky.

Z vitamínov si pojedaním moruší doplníme vitamín C, K, E a vitamíny skupiny B, pričom C a E sú opäť silné antioxidanty. Vitamín K je dôležitý pre zdravie našich kostí a zohráva významnú úlohu pri zrážanlivosti krvi.

Sušené moruše sú ďalej vhodným zdrojom draslíka, horčíka, vápnika a predovšetkým železa. To je dôležité pre našu celkovú energiu organizmu, znižuje mieru vyčerpania a pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu.

Ako posledný spomenieme obsah vlákniny, ktorá tvorí až 14% stogramovej dávky a moruša sa tak radí medzi potraviny, ktoré je vhodné jesť na podporu trávenia.

Zloženie a nutričné hodnoty sušenej moruše

100 gramov sušenej moruše obsahuje priemerne 70% sacharidov, 12% bielkovín, 3% tukov a až 14% vlákniny.

Kedy a v akom množstve jesť morušu

Sušené ovocie je všeobecne zdravou desiatou, ktorú si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, najmä ak cítite, že na vás prichádza únava a potrebujete doplniť energiu. Len je dobré myslieť na to, že vďaka dehydratácii plodov dochádza k zvýšeniu koncentrácie obsiahnutých látok vrátane prírodného, prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Preto je dobré maškrtiť s mierou a dať si napríklad hŕstku denne.

Na čo sušenú morušu použiť

Plody môžete zobať len tak samotné, vynikajúce sú aj ako súčasť müsli či granoly, pridať ju môžete do jogurtu a smoothie alebo s ňou posypať ovocný šalát. Ďalšou možnosťou je príprava lahodného čaju - stačí zaliať 1 čajovú lyžičku 250 ml horúcej vody a nechať 15 minút lúhovať.

Ako skladovať morušu

Po otvorení balenia morušu presypte do uzatvárateľnej dózy a uložte na chladné a tmavé miesto bez priameho slnečného žiarenia.

8 položiek celkom

Cena

167
1167

Značky

Zobrazených položiek: 8
Moruse-bila-100-g-diana-company-new
€1,39
3-MOS-20/100
Moruse-cerna-100-g-diana-company-new
€1,86
3-MOSC-20/100
Moruse-bila-500-g-diana-company-new
€5,69
33-MOS-20/500
Moruse-cerna-1-kg-diana-company-new
€15,40
7-MOSC-1
Moruse-bila.jpg
€45,32
2-MOS-5
Moruse-cerna.jpg
€66,22
2-MOSC-5
Moruse-bila-1-kg-diana-company-new
€11,04
7-MOS-1
Moruse-cerna-500-g-diana-company-new
€7,93
33-MOSC-20/500