Praclíky v čokoláde (mliečnej aj horkej)
Slané, sladké, chrumkavé, obalené v mliečnej aj horkej čokoláde. Také sú naše praclíky, ktoré potešia všetkých milovníkov sladkého. Vedeli ste, že majú praclíky dokonca svoj vlastný sviatok? Deň praclíkov pripadá na 26. apríla a bol prvýkrát vyhlásený v roku 2003 v USA. Vo Philadelphii by sme dokonca našli súkromné múzeum s touto pochúťkou. Ich máčanie, či už v horkej alebo mliečnej čokoláde prebieha ich vyskladaním na pás, ktorý ich doslova prevedie pod čokoládovým vodopádom. Po vychladnutí sú už tieto čokoládové dobroty pripravené putovať do vrecúška a potom rovno k vám domov.
Čo sa týka pôvodu a symboliky pečených praclíkov, koluje okolo nich niekoľko legiend. Uvádza sa, že ich piekli mnísi v Taliansku a podávali ich deťom ako odmenu za naučenú modlitbu. Podľa niektorých zdrojov sa ale prvýkrát začali piecť v nemecky hovoriacich krajinách a pri návšteve Severnej Ameriky by ste sa pravdepodobne dozvedeli, že pochádzajú z týchto končín. Či tak alebo tak, jedná sa o dobrotu, ktorá je obľúbená po celom svete. My pre vás v ponuke máme ich malú zmenšenú verziu a navyše ešte obalenú v lahodnej čokoláde a vyberať môžete rovno z niekoľkých veľkostí balenia. A ešte jedna zaujímavosť – aj táto malá verzia má svoj sviatok, ktorý pripadá na 7. októbra a oslavuje sa ako Deň praclíkov v čokoláde. A u nich vieme s istotou, že ich výroba začala v USA.
Zloženie a nutričné hodnoty praclíkov v čokoláde
100 gramov čokoládových praclíkov priemerne obsahuje 70% sacharidov, 15% tukov, 10% bielkovín a bezmála 5% vlákniny. Konkrétne zloženie nájdete dopodrobna rozpísané pri každom produkte zvlášť.
Ako praclíky v čokoláde využiť
Veríme, že vám praclíky budú chutiť najlepšie asi len tak samotné. Môžeme si ich ale dať tiež napríklad k poháru s mliekom alebo ich pridať do müsli či granoly. Hodia sa aj ako desiata na výlety či detské oslavy, ale rozhodne s nimi potešíte aj všetkých dospelákov. Vďaka svojmu tvaru tiež výborne poslúžia na ozdobu rôznych dezertov alebo tort. Kreativite sa medze nekladú.
Ako skladovať praclíky v čokoláde
Na uchovanie čerstvosti a chrumkavosti odporúčame balenie uzavrieť potravinovým klipom alebo presypať do uzatvárateľnej nádoby. Nádobu potom umiestnite na tmavé a chladné miesto s ideálnou teplotou do 22 stupňov Celzia.