Ovocné pyré
Hovorí sa, že by sme denne mali zjesť až 5 porcií ovocia a zeleniny denne, čo môže byť v dnešnej uponáhľanej dobe niekedy náročné na prípravu a zároveň, presne z toho dôvodu, je dôležité naše zdravie pravidelne podporovať. Preto u nás v ponuke nájdete ovocné pyré, ktoré vám jednu takú dennú porciu pomôžu nahradiť. Rýchlo doplnia energiu, rovnako ako potrebné vitamíny a minerály. Pochutnať si na nich môžu ako malí tak veľkí a sú vhodné aj pre seniorov, ktorí môžu mať problém s hryzením. Okrem priamej konzumácie ich ďalej môžete využiť na pečenie dobrôt a v lete napríklad na výrobu nanukov.
Vplyv a účinky ovocných pyré na naše zdravie
Ovocie nie je potrebné dlho predstavovať. Ide o základnú potravinu našich každodenných jedálničkov známu ako zdroj mnohých vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Aj keď je každý druh ovocia iný a obsahuje iné vitamíny a minerály, môžeme všeobecne povedať, že najviac zastúpené sú vitamíny A, B, C, D a E, z minerálov potom draslík, železo, vápnik a horčík.
Ďalšou významnou zložkou sú antioxidanty. K tým radíme niektoré z vyššie uvedených vitamínov ((A, C, E) a ďalej látky zvané flavonoidy a polyfenoly. Antioxidanty slúžia ako ochrana našich buniek proti voľným radikálom, ktoré na naše telo každý deň útočia a môžu potenciálne spôsobiť širokú škálu civilizačných ochorení. Medzi ovocie s najvyšším obsahom týchto látok patria čučoriedky, maliny či černice.
Ako prevencia ochorení tiež pôsobí vláknina. Tú delíme na rozpustnú a nerozpustnú, pričom ovocie obsahuje tú rozpustnú. Tento druh je zodpovedný za spomalenie priechodu potravy naším tráviacim traktom a taktiež vstrebávanie určitých sacharidov, čo má za následok pomalší rast hladiny cukru v krvi. Medzi druhy, ktoré sú na vlákninu bohaté, patria napr. hrušky, jablká, čučoriedky a maliny.
V ovocných pyré nájdeme ovocie spracované procesom pasterizácie, čo umožňuje zachovanie väčšiny prospešných látok, ktoré obsahuje. Zároveň sú vyrobené iba zo zrelých druhov a nie sú do nich pridávané žiadne farbivá ani konzervanty.
Zloženie a nutričné hodnoty ovocných pyré
Každé ovocné pyré je vyrobené zo zrelých plodov daného druhu ovocia, ktorého obsah tvorí priemerne 90% celého balenia. V 100 gramoch nájdeme priemerne 20% sacharidov, 2% bielkovín, 1% tukov a pri niektorých druhoch až 10% vlákniny.
Ako použiť ovocné pyré?
Ovocné pyré možno využiť mnohými spôsobmi. Bude vám chutiť len tak samotné, ako klasická výživa, ďalej ho môžete pridať do jogurtov, smoothie či iných nápojov a kokteilov. Príjemne ochutí a dosladí ranné ovsené kaše alebo lievance. Pyré je tiež hojne využívané na cukrárske účely a najmä jablčné a hruškové sa hodí na pečenie domácich múčnikov či muffinov. V lete ho potom môžete zamraziť a pripraviť tak zdravé a chutné nanuky.
Ako ovocné pyré skladovať
Všetky pyré sú pasterizované a obsahujú v priemere 10% cukrov, vďaka čomu nemusia byť pred otvorením skladované v chladničke. Akonáhle ich však otvoríte, uložte pyré do chladničky a spotrebujte do jedného týždňa. V opačnom prípade môžete pyré preliať do vhodnej nádoby a zmraziť, aby sa vám nepokazilo.
Značky
Obľúbené kategórie
- Mrazom sušené čučoriedky
- Mrazom sušený ananás
- Mrazom sušený banán
- Mrazom sušené maliny
- Mrazom sušené broskyne
- Mrazom sušené slivky
- Mrazom sušené jahody
- Mrazom sušené jablko
- Mrazom sušené kiwi
- Mrazom sušené mango
- Černicový prášok
- Ríbezľový prášok
- Mango prášok
- Broskyňový prášok
- Ananásový prášok
- Kiwi prášok
- Višňový prášok
- Malinový prášok
- Čučoriedkový prášok
- Jablkový prášok