Múka z vlašských orechov
Namleli sme pre vás vlašské oriešky na tú najjemnejšiu múku, s ktorou bude vaše pečenie jedna radosť. Múka z vlašských orechov je zdrojom zdravých tukov, vitamínov a minerálnych látok a je doslova nabitá antioxidantmi. Jedná sa o bezlepkový produkt a ocenia ju aj priaznivci tzv. low carb diét a to pre svoj nízky obsah sacharidov. Môžete ju využiť ako na pečenie múčnikov, tak na prípravu raw dezertov. Pripravili sme pre vás štyri veľkosti balenia, od menších až po veľké rodinné.
Vplyv a účinky múky z vlašských orechov na naše zdravie
Vlašské oriešky patria medzi jedny z najhodnotnejších potravín, ktoré sa dostanú na náš stôl. Vďaka bohatému obsahu prospešných látok sú radené medzi tzv. superpotraviny. Sú plné antioxidantov, ktoré nielen že chránia naše telo proti dlhodobým účinkom voľných radikálov, ale tiež pôsobia protizápalovo a pomáhajú bojovať proti prejavom starnutia.
Nájdeme v nich hneď niekoľko vitamínov a to predovšetkým zo skupiny B vrátane kyseliny listovej, ďalej provitamín A a predovšetkým vitamín E, ktorý radíme medzi vyššie zmienené antioxidanty.
Z minerálov vám vlašské oriešky doplnia predovšetkým horčík, dôležitý pre správne fungovanie našej nervovej sústavy a tým prispievajúci k celkovej psychickej pohode, ďalej draslík, zinok, meď a mangán.
Všeobecne sa tiež vie, že sú oriešky plné zdraviu prospešných tukov, vlašské nevynímajúc. Ide predovšetkým o polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré pozitívne ovplyvňujú hladinu tukov v krvi, čím prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu.
Významný je tiež podiel vlákniny, ktorá prospieva nášmu tráveniu a taktiež dodáva pocit nasýtenosti.
Zloženie a nutričné hodnoty múky z vlašských orechov
Múka je namleta iba zo 100% vlašských orieškov. V 100 gramoch je priemerne obsiahnutých 65% tukov, 15% sacharidov, 16% bielkovín a 7% vlákniny.
Na čo použiť múku z vlašských orechov?
Múka z vlašských orechov je vhodná na akékoľvek pečenie domácich múčnikov, cukroviniek a tiež raw dezertov, pretože nemusí byť tepelne spracovaná. Pripraviť si z nej môžete naozaj široké množstvo receptov, od klasických palaciniek a lievancov až po lahodnú orieškovú tortu s karamelom. Okrem toho sa tiež hodí na prípravu pesta a posypať s ňou môžete svoje zeleninové šaláty, špeciálne ak ich pripravujete so syrmi.
Ako orechovú múku skladovať
Po otvorení balenia je múku vhodné presypať do uzavretej nádoby a uložiť na chladné a tmavé miesto. Takým miestom môže byť aj chladnička, pri vyšších izbových teplotách má totiž múka tendenciu zožlknúť.