Maslá a pasty z vlašských orechov
Lahodné vlašské oriešky patria na slovenskom trhu k tým najobľúbenejším. Darí sa im v našom podnebí a asi málokto si bez nich dokáže predstaviť tradičné pečivo. Navyše sú vďaka obsahu prospešných látok radené medzi tzv. superpotraviny. Pre ľahšie maškrtenie bez nutnosti použitia luskáčika sme pre vás oriešky tentoraz namleli na jemnú krémovú pastu, na ktorej si pochutnajú malí aj veľkí. Je plná bielkovín a zdraviu prospešných tukov vrátane omega-3 kyselín. Okrem samotných orieškov v nej nenájdete žiadne prídavné látky, arómu či oleje a nájdete ju u nás v dvoch veľkostiach balenia. Na trhu môžete pastu z vlašských orechov nájsť často aj pod označením maslo z vlašských orechov alebo vlašský krém.
Vplyv a účinky pasty z vlašských jadier na naše zdravie
Pretože je pasta vyrobená iba z jadier vlašských orieškov, poďme sa pozrieť, aké benefity v sebe skrývajú práve ony. Predovšetkým sú plné zdraviu prospešných tukov. Konkrétne sa jedná o mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú zdraviu nášho srdca, pretože pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu. Medzi polynenasýtené tuky radíme aj známe omega-3 kyseliny. Tie okrem vyššie uvedeného tiež pôsobia v našom organizme protizápalovo a podporujú zdravie mozgu.
Pojedanie vlašských orieškov, vrátane pasty, vás už pri menšom množstve dobre zasýti. Je tomu tak vďaka vyššiemu podielu bielkovín, ktorých obsahujú na 100 gramov až okolo 20 %. Je tak vhodná pre vyznávačov vegetariánskej a vegánskej stravy ako rastlinný zdroj proteínov.
Z vitamínov sa v orieškoch skrýva predovšetkým vitamín E a vitamíny skupiny B. Vitamín E je dôležitý predovšetkým pre svoje antioxidačné účinky, kedy pomáha nášmu telu bojovať proti tzv. voľným radikálom. Ďalej spomaľuje prejavy starnutia a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení. Z minerálov je hojne zastúpený draslík, horčík, zinok, mangán a meď.
Zloženie a nutričné hodnoty pasty z vlašských orechov
Výrobok je zložený iba zo 100% vlašských orieškov. 100 gramov pasty priemerne obsahuje 65% tukov, 15-20% bielkovín, 10-15% sacharidov a 5% vlákniny.
Na čo použiť pastu z vlašských orechov?
Maslo z vlašských orieškov nájde vo vašej kuchyni široké využitie. Okrem toho, že sa dá samozrejme maškrtiť len tak, môžete ním ochutiť a dozdobiť všetky druhy ranných kaší, pridať ho do jogurtov a smoothie a hodí sa aj ako poleva na lievance či palacinky. Vyváženou desiatou potom môže byť nakrájané ovocie, ku ktorému pridáte pár lyžičiek tejto dobroty. Využiť ju môžete aj na pečenie a dochucovanie krémov a prípravu raw dezertov.
Ako skladovať pastu z vlašských jadier
Na skladovanie orieškovej pasty voľte najlepšie chladné a tmavé miesto bez priameho slnečného žiarenia. Ideálna je stála teplota do 22 °C a spotreba balenia do troch mesiacov od otvorenia. Pokiaľ sa na povrchu masla vytvorí olejová vrstva, jedná sa o prirodzený jav a pastu stačí pred použitím len premiešať.
Značky
Obľúbené kategórie
- Arašidové maslo
- Mandľové maslo
- Kešu maslo
- Lieskoorieškové maslo
- Pekanové maslo
- Maslo z vlašských orechov
- Kokosové maslo
- Čokoládové maslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Mandľová múka
- Kešu múka
- Múka z vlašských orechov
- Pistáciová múka
- Kokosová múka
- Lieskooriešková múka
- Kakaové bôby
- Zmes orechov