Mandľová múka
Sype sa ako sneh, pečie sa s ňou ako po masle. Je plná bielkovín, vlákniny a tukov.
Jej chuť si možno zamilujete natoľko, že už nebudete chcieť piecť so žiadnou inou. To je mandľová múka, vyrobená zo 100% blanšírovaných mandlí, pripravená na všetky vaše koláče, torty a ďalšie sladké recepty. S mandľovou múkou môžete čiastočne či úplne nahradiť múku pšeničnú, navyše s ňou potešíte všetkých celiakov, pretože je prirodzene bezlepková. Ocenia ju aj tí, ktorí preferujú produkty s nižším obsahom sacharidov. Stačí si len vybrať z našej ponuky, kde nájdete múku v niekoľkých veľkostiach balenia, od malých 200 gramových, ktoré môžete skúsiť pre svoje prvé recepty, až po balenie päťkilové pre ostrieľaných pekárov a pekárky. Múku sme pre vás navyše namleli dvoma spôsobmi, na jemnú a ešte jemnejšiu s označením x-fine.
Vplyv a účinky mandľovej múky na zdravie
Pretože je mandľová múka vyrobená iba zo samotných mandlí, prináša nášmu telu podobné benefity. Je bohatá na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú označované za zdraviu prospešné tuky. Tie majú pozitívny vplyv napríklad na hladinu nášho cholesterolu a teda na zdravie nášho srdca. Možno budete mať pocit, že vám pri dezertoch z mandlí stačí oveľa menší kúsok a ste razom sýti. Je to preto, že mandľová múka je plná bielkovín, ktoré majú práve onen sýtiaci efekt, v širšom meradle sú pre náš organizmus dôležité ako stavebné kamene všetkých buniek a podieľajú sa na zabezpečení obranyschopnosti nášho tela.
Oproti bežnej múke má aj vysoký podiel vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho zažívania a nižší podiel sacharidov, čím ju radíme medzi potraviny s nižším glykemickým indexom. Vďaka tomu menej ovplyvňuje hladinu cukru v krvi, čo je dobrá správa pre osoby s diabetom. Z vitamínov v nej nájdeme vitamín E, dôležitý antioxidant a obsahuje aj minerály ako horčík, zinok a mangán.
Zloženie a nutričné hodnoty mandľovej múky
Mandľová múka sa skladá zo 100% rozomletých mandlí. Na 100 g obsahuje priemerne 24% bielkovín, 14% sacharidov, 61% tukov a 10% vlákniny.
Na čo mandľovú múku použiť
Viete, ktoré cukrovinky sa nezaobídu bez mandľovej múky? Sú to populárne makrónky. Ich pečenie je však trošku náročnejšie a preto máme dobrú správu pre tých, čo sa s rúrou úplne nekamarátia. Mandľovú múku je možné použiť aj na nepečené torty a zákusky či dokonca pečivo. Pokiaľ ju zmiešate s vodou, po zhruba troch hodinách máte tiež základ pre lahodné vegánske mlieko. A pokiaľ preferujete slané pred sladkým, môžete z mandľovej múky vyskúšať cesto na pizzu.
Pre inšpiráciu sa neváhajte pozrieť na recepty na našom webe a vyskúšať napríklad aktuálnu mandľovú panna cottu. Čo sa týka množstva a dávkovania tejto múky, vždy postupujte podľa receptu. Možno bude len o niečo viac potrebný kypriaci prášok či droždie, aby bol výsledný dezert pekne nadýchaný.
Ako skladovať mandľovú múku
Mandľová múka je považovaná za trvanlivý produkt a môžeme ju teda skladovať pri izbovej teplote. S ohľadom na vyšší obsah tuku by však mohlo ľahšie dôjsť k jej žltnutiu a je teda vhodné ju uzavrieť do nádoby bez prístupu vzduchu a uložiť na tmavé a chladné miesto. Môže byť skladovaná aj v chladničke, len je potrebné zabrániť možnej vlhkosti a pred pečením ju nechať dosiahnuť izbovú teplotu.