Lyofilizovaný melón (sušený mrazom)
Premýšľate, ako do svojho jedálnička pridať viac zeleniny? Dajte si žltý melón cantaloupe. Možno si hovoríte, že sme sa pomýlili, ale je to naozaj tak. Tento druh melónu nepatrí medzi ovocie, ale zeleninu. Jeho chuť je sladká, pripomínajúca ananás, hodí sa do šalátov a často ho ako pochúťku nájdete obalený v parmskej šunke. My sme si ho pre vás pripravili sušený, nie však slnkom, ale mrazom. Ide o proces tzv. lyofilizácie, počas ktorého najprv dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z neho mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru. Pri sušení mrazom si navyše ovocie zachováva svoju chuť, vôňu a všetky dôležité látky, takže neprídete o to najhodnotnejšie, čo melón ponúka. V našej ponuke nájdete melón nakrájaný na kúsky v niekoľkých veľkostiach balenia a tiež jemne namletý prášok, vhodný napríklad na prípravu smoothie.
Vplyv a účinky lyofilizovaného melónu cantaloupe na naše zdravie
V melóne cantaloupe nájdeme hojne zastúpený vitamín C, vitamíny skupiny B a tiež betakarotén. Betakarotén radíme medzi antioxidanty, teda látky účinné v boji proti voľným radikálom. Ďalej prispieva k zdraviu našej pokožky, podporuje proces opálenia, prispieva k udržaniu zdravia našich očí, posilňuje metabolizmus a následnými procesmi sa v tele premieňa na vitamín A.
Medzi minerálmi v melóne kraľuje draslík, ktorý je významný pre normálnu činnosť nervovej a svalovej sústavy vrátane srdca a prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Ďalej obsahuje horčík, vápnik, sodík a fosfor.
Čerstvý melón je tiež plný vlákniny, ktorá pomáha spomaľovať trávenie, pomáha k lepšiemu pohybu čriev a slúži ako potrava pre zdraviu prospešné baktérie.
Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaného melónu
100 gramov mrazom sušeného žltého melónu priemerne obsahuje 90% sacharidov, z toho 30% cukrov, 1-5% bielkovín, 3% vlákniny a takmer žiadne tuky.
Kedy a v akom množstve jesť žltý melón
Pretože mrazom sušený melón obsahuje predovšetkým prirodzene sa vyskytujúci cukor, je ideálnou desiatou v prípade, že potrebujete rýchlo doplniť energiu. Stačí pár kúskov, sami uvidíte, že vďaka jeho sladkej chuti nebudete mať potrebu sa ním prejedať. Odporúčaná denná dávka nie je u mrazom sušeného ovocia stanovená a tak je dobré sa riadiť svojim energetickým výdajom.
Ako mrazom sušený melón použiť
Melón sa hodí do všetkých variant raňajkových kaší, jogurtov, granolov či müsli. Ozdobiť s ním môžete aj rôzne torty a dezerty. Maškrtiť ho samozrejme môžete aj len tak samotný. Skvele sa hodí na výlety, pretože je ľahký a nezaberie vám v batôžku žiadne miesto. V ponuke nájdete aj najemno namletý prášok, ktorý sa hodí na prípravu ovocných kaší a smoothie.
Ako skladovať lyofilizovaný melón
Pri správnom skladovaní ovocia vydržia týždne až mesiace, pokiaľ by sa k nemu však dostala vlhkosť, stratí rýchlo na svojej chuti a chrumkavosti. Pri menšom balení môžete ovocie ponechať vo znovuuzatvárateľnom vrecku, v ktorom sa melón dodáva. Pri väčších baleniach kúsky presypte do čistej a suchej nádoby bez prístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé miesto. Ideálna je stála teplota do 22 °C.
Značky
Obľúbené kategórie
- Lyofilizovaný ananás
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované čučoriedky
- Lyofilizované broskyne
- Lyofilizované čierne ríbezle
- Lyofilizované červené ríbezle
- Lyofilizované dračie ovocie
- Lyofilizované hrozno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná kľukva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný melón
- Lyofilizované černice
- Lyofilizované slivky
- Lyofilizované višne
- Lyofilizované ovocné zmesi
- Lyofilizované prášky