Lyofilizované jahody (sušené mrazom)
Sú sladké a zdravé. Rastú v lesoch, na poliach aj záhradách. A rovno po celom svete. Jahody, ovocie plné vitamínu C, antioxidantov a minerálov. Aby ste si ich mohli dopriať po celý rok a nielen v letnej sezóne, dodávame ich pre vás v tzv. lyofilizovanej podobe. Lyofilizácia je proces, počas ktorého najskôr dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z neho mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru. Pri sušení mrazom si navyše ovocie zachováva svoju chuť, vôňu a všetky dôležité látky, takže neprídete o to najhodnotnejšie, čo jahody ponúkajú. V našej ponuke nájdete jahody celé aj nakrájané na plátky, obalené v sladkých polevách a tiež rozomleté na jemný prášok. To všetko v niekoľkých veľkostiach balenia. Stačí si iba vybrať.
Vplyv a účinky lyofilizovaných jahôd na naše zdravie
Vďaka obsahu vitamínu C a ďalších látok radíme jahody medzi potraviny s antioxidačným účinkom. Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú nášmu telu bojovať s oxidačným stresom a voľnými radikálmi, posilňujú imunitu a celkovú odolnosť organizmu. Medzi tieto látky patria aj antokyány, na ktoré sú jahody bohaté. Antokyány pôsobia priaznivo na kardiovaskulárny systém, bránia tvorbe zápalov a urýchľujú ich liečbu.
Z vitamínov nájdeme v tomto ovocí kyselinu listovú, ktorej zvýšený príjem je dôležitý najmä v období tehotenstva, ďalej betakarotén, vitamín K, vitamíny skupiny B a menšie množstvo vitamínu E.
Medzi minerálmi dominuje mangán, dôležitý pre správne fungovanie a podporu činnosti štítnej žľazy a podieľajúci sa na tvorbe hormónov. Jahody sú ďalej zdrojom vápnika, draslíka, horčíka, železa a zinku.
Za zmienku stojí aj látka s názvom fisetín, ktorá podľa posledných výskumov zohráva dôležitú úlohu pre podporu zdravia nášho organizmu. Fisetín chráni mozgové bunky pred poškodením, je silným antioxidantom a zdá sa, že má schopnosť likvidovať poškodené bunky v tele.
Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaných jahôd
100 gramov mrazom sušených jahôd priemerne obsahuje 60% sacharidov, 5% bielkovín, 1% tukov a 15-20% vlákniny.
Kedy a v akom množstve jesť lyofilizované jahody
Chýba vám energia? Máte chuť na niečo sladké, ale chcete sa vyhnúť klasickým cukrovinkám? Potom sú sušené jahody tou správnou desiatou. Vďaka obsahu prírodných cukrov povzbudia a vďaka vláknine vám pocit sýtosti vydrží o niečo dlhšie. Pretože odporúčaná denná dávka nebola pri mrazom sušeného ovocia stanovená, je dobré sa riadiť svojim energetickým výdajom a tiež potrebami tela.
Ako mrazom sušené jahody použiť
Pokiaľ máte radi sladké raňajky a najčastejšie si pripravujete kaše či smoothie, potom sú jahody sušené mrazom tým pravým ovocím, ktoré si do vašich pokrmov môžete pridať. Hodia sa aj do domácej granoly či müsli, ktorým dodajú na chuti. Jahody môžete využiť aj ako ozdobu na torty a dezerty a či už celé alebo rozlámané na kúsky sa budú krásne vynímať na lievancoch či palacinkách.
Ako skladovať lyofilizované jahody
Pri menších baleniach vám postačí znovuuzatvárateľné vrecko, v ktorom sa jahody dodávajú. Pri väčších baleniach odporúčame jahody presypať do čistej a suchej nádoby bez prístupu vzduchu a uložiť na chladné a tmavé miesto. Ideálna je stála teplota do 22 °C. Pri správnom skladovaní vám mrazom sušené ovocie vydrží naozaj dlho, pokiaľ by sa k nemu však dostala vlhkosť, stratí rýchlo na svojej chuti a chrumkavosti.
Značky
Obľúbené kategórie
- Lyofilizovaný ananás
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované čučoriedky
- Lyofilizované broskyne
- Lyofilizované čierne ríbezle
- Lyofilizované červené ríbezle
- Lyofilizované dračie ovocie
- Lyofilizované hrozno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná kľukva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný melón
- Lyofilizované černice
- Lyofilizované slivky
- Lyofilizované višne
- Lyofilizované ovocné zmesi
- Lyofilizované prášky