Lieskové orechy
Lieskové oriešky sú jedny z mála, ktoré sa dajú pestovať v našom miernom podnebí. Sú plodom liesky obyčajnej, kríky, ktoré dorastajú do výšky okolo 4 metrov. Môže sa teda stať, že vám pokojne pri obyčajnej prechádzke cvrknú do nosa. Po ich rozlúsknutí v nich objavíte poklad vo forme orieškov, ktoré sú plné kvalitných, zdraviu prospešných tukov, bielkovín, niekoľkých vitamínov zo skupiny B a tiež vitamínu E a minerálov, ako je napríklad železo a horčík. A nebojte, nemusíte pre nich chodiť do lesa. Máme ich pre vás v neprebernom množstve priamo na našom e-shope. Lieskové jadrá u nás nájdete lúpané aj nelúpané, nasekané na kúsky či priamo namleté na múku. Obalili sme ich do množstva poliev, pri ktorých veríme, že si ich zamilujete. To všetko navyše v rôznych veľkostiach balenia, od malých do vrecka po veľké rodinné.
Vplyv a účinky lieskových orechov na naše zdravie
Všeobecne sa vie, že sú oriešky pre naše zdravie veľmi prospešné. Teraz sa pozrieme na to, čo nám prinesie jedenie tých lieskových. V prvom rade sú bohaté na zdraviu prospešné tuky alebo mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Tie priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú udržiavať jeho zvyčajnú hladinu. Sú významným zdrojom vlákniny nevyhnutné pre naše tráviace ústrojenstvo a zároveň vďaka nej získavame pocit sýtosti.
Nájdeme v nich aj niekoľko vitamínov a to najmä skupiny B a vitamín E. Vitamín E je dôležitý predovšetkým pre svoje antioxidačné účinky, kedy pomáha nášmu telu bojovať proti tzv. voľným radikálom. Ďalej spomaľuje prejavy starnutia a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.
Z minerálov je v lieskových orieškoch zastúpené železo, vápnik, zinok, horčík, meď a fosfor. Táto skupina minerálov napr. podporuje zdravie našich vlasov a pokožky a prispieva k správnej činnosti nervovej sústavy.
Zloženie a nutričné hodnoty lieskových orechov
Stogramové balenie natural lieskových orieškov v priemere obsahuje 19% bielkovín, 14% sacharidov, z toho 6% cukrov a 67% tukov. Približne 8% tvorí vláknina.
Kedy a v akom množstve jesť lieskové orechy?
Pretože sú oriešky pre svoj podiel tuku veľmi hodnotným zdrojom energie, odporúčame ich konzumáciu skôr v dopoludňajších hodinách, aby naše telo malo zvyšok dňa z čoho čerpať. Pokiaľ na ne dostanete chuť večer pri televízii, môžete si ich bez výčitiek dopriať, len si ich dajte o niečo menej. Ak chcete z orieškov získať čo najviac prospešných látok, maškrtte najlepšie tie so šupkou. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je približne jedna hŕstka denne, teda asi 30 g.
Na čo lieskové orechy použiť?
S lieskovými orieškami sa dá v kuchyni kúzliť na mnoho spôsobov. Pokiaľ radi pečiete, môžete s nimi pripraviť lahodný korpus pre torty či s nimi naplniť rôzne druhy koláčov a buchiet. Výborné budú aj v domácej granole či müsli tyčinkách. Ak ste milovníci nutelly, z lieskových orieškov si možno jednoducho vytvoriť jej zdravšiu verziu a potrieť ňou napríklad lievance či palacinky. A ak v kuchyni netrávite príliš času, stačí, keď si s nimi napríklad posypete svoju obľúbenú raňajkovú kašu alebo si ich vezmete len tak na desiatu.
Ako skladovať lieskové orechy
Oriešky uzavrite najlepšie do sklenenej či keramickej nádoby bez prístupu vzduchu a vložte ju na tmavé a chladné miesto. V letných mesiacoch ich môžete vložiť aj do chladničky a ak ich máte väčšie množstvo, nebojte sa ich zamraziť. Prípadné rozmrazenie vykonávajte pomaly, aby sa zachovala ich prirodzená chrumkavosť.