Kokosový cukor BIO
Kokosový cukor radíme medzi prírodné sladidlá, ktoré nám môžu nahradiť ostatné druhy cukrov. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je radený medzi sladidlá zdravotne najprijateľnejšie. Má jemnú karamelovú chuť a získava sa z nektáru kvetov kokosovej palmy. Najprv sa natrhajú samotné kvety, ktoré sa musia narezať, aby mohla vytiecť miazga, ktorá sa následne pomaly zahrieva až vznikne hustý sirup. Akonáhle sa odparí voda, začnú vznikať kryštáliky hotového cukru. Tento proces je šetrný a môžeme vďaka nemu kokosový cukor radiť medzi prírodné produkty. U nás ho navyše nájdete v bio kvalite a zároveň v niekoľkých veľkostiach balenia.
Vplyv a účinky kokosového cukru na zdravie
Vďaka spomínanému procesu spracovania si kokosový cukor oproti tomu bežnému bielemu uchováva aj niektoré výživné látky. Konkrétne sa jedná o vitamíny zo skupiny B, antioxidanty a minerály ako je železo, draslík, zinok a vápnik. Nájdeme v ňom aj inulín alebo rastlinnú vlákninu, ktorá o rády jednotiek znižuje glykemický index tejto potraviny. Glykemický index (GI) je dôležitý najmä pre diabetikov a jednoducho povedané ide o hodnotu, ktorá nám ukazuje, aký vplyv bude mať daná potravina na výkyv cukru v našej krvi. Čím nižší glykemický index, tým menšie riziko, že nám cukor bude kolísať a my tak budeme neustále hľadať nejaké dobroty.
Aj keď má kokosový cukor lepší nutričný profil ako repkový či trstinový, je stále potrebné k jeho konzumácii pristupovať ako k cukru a vnímať tak aj jeho celkový vplyv na naše zdravie. To platí aj pre diabetikov, ktorí by k nemu mali pristupovať ako k ďalším druhom sladidiel.
Zloženie a nutričné hodnoty kokosového cukru
100 gramov kokosového cukru priemerne obsahuje 92% sacharidov, 2% vlákniny, 2% bielkovín a menej ako 1% tukov.
Na čo kokosový cukor použiť
Pre svoju chuť sa kokosový cukor hodí napríklad na prípravu ázijských jedál, ktorým okrem sladkastej chuti dodá aj lahodnú vôňu. Tá sa bude ľanúť aj z pečených dobrôt, kam cukor môžete pridať a nahradiť ním v receptoch dané sladidlo. Len je dobré spomenúť, že kokosový cukor má nižšiu sladivosť. Pokiaľ si radi dosladzujete obilné či ryžové kaše, poprípade vyrábate domácu granolu, aj tam môžete cukor použiť, rovnako tak do teplých či studených nápojov.
Ako kokosový cukor skladovať
Po otvorení balíčka je dobré zaistiť, aby sa k cukru nedostal vzduch a vlhkosť, ktorá by mohla spôsobiť jeho hrudkovatenie a následné tvrdnutie. Riešením môže byť tzv. zips vrecko alebo uzatvárateľná nádoba. Tú je vhodné umiestniť na chladné a tmavé miesto bez priameho slnečného žiarenia.