Kokosový olej
Kokosový olej dnes patrí medzi obľúbené produkty mnohých domácností. Má príjemnú vôňu aj chuť a dodáva pokrmom jemný kokosový nádych. Na trhu ho nájdeme v rafinovanej a nerafinovanej podobe, ktoré sa medzi sebou líšia procesom výroby. Rafinovaný olej je vyrábaný zo sušenej kokosovej dužiny za pomoci vysokých teplôt a je zbavený vône a užitočných látok. Na druhú stranu má vyšší dymový bod a je teda vhodnejší na vyprážanie. Nerafinovaný čiže panenský kokosový olej sa vyrába z čerstvej dužiny a na jeho výrobu sa nepoužívajú žiadne chemikálie ani vysoké teploty. V kuchyni je potom vhodný na restovanie. V našej ponuke nájdete obe varianty a to v niekoľkých variantoch balenia.
Vplyv a účinky kokosového oleja na naše zdravie
Pri hodnotení kokosového oleja je dobré vychádzať z jeho názvu a teda, že sa jedná o olej alebo čistý tuk. V jeho zložení prevládajú tzv. nasýtené mastné kyseliny, čo sú tuky, ktorých by sme v strave mali prijímať skôr menej ako viac a to priemerne okolo 10% zo všetkých tukov – ďalšiu skupinu tvoria mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa označujú za zdraviu prospešné. Zatiaľ čo mono a polynenasýtené mastné kyseliny majú napríklad pozitívny vplyv na znižovanie cholesterolu v krvi, u nasýtených tukov to tak nie je. Kokosový olej môže byť súčasťou našej kuchyne, ale nemal by byť na nej postavený. V praxi to teda znamená, že rozhoduje množstvo a pokiaľ si na ňom čas od času urobíte palacinky či lievance alebo na ňom orestujete zeleninu, tak je to v poriadku.
Pokiaľ sa pozrieme na možné vonkajšie použitie, potom je kokosový olej balzamom pre pokožku, ktorú krásne premastí a zvláčni. Používa sa tiež na výrobu kozmetiky a doma si z neho môžete pripraviť napríklad pleťovú masku alebo sa ním odlíčiť. Pokiaľ máte suché končeky vlasov, skúste olej použiť namiesto kondicionéra, len je potrebné ho dôkladne vymyť, aby vlasy nezostali mastné.
Zloženie a nutričné hodnoty kokosového oleja
100 gramov kokosového oleja priemerne obsahuje bezmála 100% tukov, z toho 90% sú nasýtené mastné kyseliny.
Ako a na čo olej použiť
Kokosový olej má vďaka vysokému podielu nasýtených mastných tukov pomerne vysoký dymový bod. Panenský kokosový olej sa hodí na šetrnú tepelnú úpravu s maximálnou teplotou do 177 °C, rafinovaný znesie teploty o niečo vyššie a to až do 230 °C. Panenský olej sa teda hodí pre rýchle restovanie, rafinovaný aj pre dlhšie vyprážanie. Kokosový olej tiež nájdete v receptoch na prípravu granoly, môžete ho teda využiť aj na pečenie. Okrem klasického využitia v kuchyni ho môžete využiť aj na zvláčnenie vašej pokožky či ako kúru do vlasov.
Ako skladovať kokosový olej
Na skladovanie oleja je ideálne chladnejšie a tmavšie miesto bez priameho slnečného žiarenia s teplotou do 25 stupňov Celzia. Nad túto teplotu olej začne meniť svoju tuhú textúru na tekutú, čo mu z krátkodobého hľadiska neublíži, ale s ohľadom na trvanlivosť je lepšie ho udržovať tuhý. Naopak nie je nutné ho skladovať v chladničke, na druhú stranu okrem toho, že sa zmení jeho konzistencia, sa na jeho kvalite nič nezmení.
Značky
Obľúbené kategórie
- Prepustené maslo Ghí
- Kokosový olej
- Olivový olej
- Konopný olej
- Makový olej
- Ľanový olej
- Orechové oleje
- Arašidové maslo
- Mandľové maslo
- Kešu maslo
- Lieskoorieškové maslo
- Pekanové maslo
- Maslo z vlašských orechov
- Kokosové maslo
- Čokoládové maslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Celozrnná múka