Kokosové maslá, pasty a krémy
Nie je orech ako orech. Napríklad práve ten kokosový. Ako orech vyzerá, je podobný zložením, ale v skutočnosti sa jedná o ovocie. Jeho dužina je plná cenných minerálov, vitamínov a vlákniny. Vy si ho teraz môžete vychutnať v podobe lahodnej, extra jemnej kokosovej pasty, ktorú sme pre vás pripravili v dvoch veľkostiach balenia. Neobsahuje žiadny pridaný cukor či palmový olej a vo vašej kuchyni s ním môžete kúzliť ako pri varení, pečení tak aj v rámci prípravy studených pokrmov. Na trhu môžete kokosovú pastu nájsť často aj pod označením kokosové maslo alebo kokosový krém.
Vplyv a účinky kokosového masla na naše zdravie
Pretože je kokosové maslo vyrobené iba zo 100% kokosovej dužiny, prináša nášmu telu rovnaké benefity ako samotný kokos. Ten je predovšetkým plný minerálov. Obsahuje železo, draslík, sodík, zinok, fosfor, mangán a meď. Napríklad železo je pre náš organizmus úplne zásadným prvkom. Je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek podieľajúcich sa na krvotvorbe, distribuuje kyslík prostredníctvom hemoglobínu a podieľa sa na imunitných funkciách.
Z vitamínov v kokose nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, ktoré sú spájané s podporou nervovej sústavy, potlačením únavy a psychickej nepohody a podieľajú sa aj na obranyschopnosti tela.
Dužina kokosu je taktiež cenená ako zdroj vlákniny. Tá napomáha celkovému zdraviu tráviaceho ústrojenstva, podporuje pohyb čriev a slúži ako výživa pre zdraviu prospešné baktérie. Vláknina tiež zaisťuje dlhší pocit sýtosti a predchádza tak náhlemu vlčiemu hladu.
V tomto ovocí nájdeme aj pomerne vysoký podiel tuku. Jedná sa predovšetkým o nasýtené mastné kyseliny, ktoré patria do rovnakej skupiny tukov ako maslo, masť a pod. Neznamená to, že by ste sa mali kokosu vyhýbať. Naopak, ako sme si uviedli vyššie, je plný dôležitých látok, len treba pri konzumácii dobré myslieť na množstvo, ktoré zjeme a namiesto celého balenia si dať len pár lyžičiek.
Zloženie a nutričné hodnoty kokosového masla
Kokosová pasta je zložená iba zo 100% kokosu. 100 gramov masla priemerne obsahuje 70% tukov, 20% sacharidov, 7% bielkovín, 12% vlákniny.
Na čo použiť kokosové maslo
Pokiaľ patríte medzi milovníkov kokosu, bude vám pravdepodobne maslo chutiť len tak na lyžičke a nebudete na maškrtenie potrebovať nič iné. Inak ho ale môžete pridať do svojich obľúbených ovsených kaší, smoothie, potrieť nimi palacinky alebo lievance. Hodí sa aj na pečenie a výrobu raw dezertov. Pri varení chuťovo zvýraznia predovšetkým pokrmy ázijského typu.
Ako skladovať kokosové maslo
Maslo je vhodné skladovať pri teplote nižšej ako 25 °C, kedy si drží tuhú konzistenciu. Pri vyšších teplotách má tendenciu mäknúť a tak ho v lete môžete vložiť do chladničky. Odporúčame taktiež skladovať na tmavom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Za dodržania vyššie uvedených podmienok vám tak pasta vydrží v priemere až 8 mesiacov.
Značky
Obľúbené kategórie
- Arašidové maslo
- Mandľové maslo
- Kešu maslo
- Lieskoorieškové maslo
- Pekanové maslo
- Maslo z vlašských orechov
- Kokosové maslo
- Čokoládové maslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Mandľová múka
- Kešu múka
- Múka z vlašských orechov
- Pistáciová múka
- Kokosová múka
- Lieskooriešková múka
- Kakaové bôby
- Zmes orechov