Kešu múka
Pokiaľ radi pečiete, tak s nami asi budete súhlasiť, že každá ušetrená minúta v kuchyni sa počíta. Preto sme pre vás kešu oriešky namleli na jemnú múku, ktorú stačí mať po ruke, kedykoľvek sa pustíte do výroby niektorého zo svojich obľúbených dezertov. Je bohatá na minerály, vitamíny a antioxidanty, plná bielkovín a mononenasýtených mastných kyselín alebo tukov prospešných pre naše zdravie. Zároveň obsahuje menej sacharidov. Medzi jej prednosti patrí aj to, že je prirodzene bezlepková a tak si na sladkostiach môžu pochutnať aj ľudia citliví na lepok. V ponuke nájdete niekoľko veľkostí balenia, od malých 200 gramových až po veľké rodinné.
Vplyv a účinky kešu múky na naše zdravie
Kešu oriešky sú významným zdrojom minerálov, ako je meď, zinok, železo a predovšetkým horčík. Ak hľadáte prirodzený zdroj tohto minerálu, kešu sú tou pravou voľbou. Horčík je nevyhnutný na fungovanie nášho tela, podieľa sa na viac ako 300 biochemických procesoch v tele a prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy.
Z vitamínov v kešu nájdeme vitamíny skupiny B, vitamín E a najmä vitamín K. Ten zohráva dôležitú úlohu pre zrážanlivosť krvi a tiež je podporou pre naše kosti. Kešu v nemalom množstve obsahujú látky zvané antioxidanty, najmä luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom.
Možno vás poteší, že oproti iným orechom majú kešu nižší obsah tuku, navyše viac ako 80% týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny, označované za tzv. dobré tuky. Dobré preto, že pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi a teda v konečnom dôsledku zdravie nášho srdca.
Zloženie a nutričné hodnoty kešu múky
Kešu múka je vyrobená iba zo 100% mletých kešu orieškov. 100 gramov múky priemerne obsahuje 20% bielkovín, 30% sacharidov, z toho 6% cukrov, 45% tukov a približne 3% vlákniny.
Na čo múku z kešu orechov použiť?
Ak máte radi teplé raňajky, môžete si z kešu múky pripaviť lahodnú krémovú kašu alebo napríklad palacinky. Skvele sa tiež hodí na výrobu sušienok, ktoré sú tak dobré, že vám doma možno nevydržia do druhého dňa. A ak radi pečiete, pridajte kešu múku do korpusov či krémov a cez Vianoce z nej môžete skúsiť napríklad linecké pečivo.
Kešu múka navyše nemusí byť tepelne spracovaná a vďaka tomu z nej je možné vyrábať všetky rôzne druhy raw zákuskov.
Ako skladovať kešu múku
Na skladovanie kešu múky vám postačí uzatvárateľná nádoba, ktorú uložíte na tmavé a chladné miesto. V letných mesiacoch ju s ohľadom na vyššiu izbovú teplotu môžete ponechať aj v chladničke.