Fazuľa Mungo 500g

Kód: 3-FM-12/500
€1,76
Skladom
Môžeme doručiť do:
26.11.2024
Mungo fazuľky sú známe predovšetkým naklíčené. Aj uvarené sú ale vynikajúce a výborne nahradia kadejakú prílohu alebo doplnia polievku či šalát. Navyše sú veľmi dobre stráviteľné.

Detailné informácie

Podrobný popis

Fazuľa Mungo 500g

Strukoviny = základ vyváženej stravy

Strukoviny by v strave rozhodne nemali chýbať. Z hľadiska nutričných hodnôt sú totiž hotovým pokladom. Majú nízky glykemický index, veľmi dobre zasýtia a sú bohatým zdrojom kvalitných sacharidov, bielkovín, a rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Obsahujú širokú škálu minerálnych látok, antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín. Navyše sú na trhu veľmi dobre dostupné. Všetky produkty dovážame priamo z krajín pôvodu a vďaka dobrým vzťahom a fér rokovaniam s našimi dodávateľmi sa nám často darí získať výhradné zastúpenie priamo od farmárov a pestovateľov tých najlepších orieškov a ovocia z celého sveta. To je dôvod, prečo dodávame ten najlepší tovar pre vás a vašu rodinu.

Vedeli ste, že… Za čias našich babičiek sa odporúčalo pridať do vody pri varení strukovín jedlú sódu? Bolo to preto, že sa strukoviny vďaka tomu rýchlejšie uvarili a boli stráviteľnejšie. Dnes už ale vieme, že sóda pri varení ničí cenné živiny v strukovinách, a to predovšetkým vitamíny zo skupiny B, pretože menia pH vody. Radšej teda doprajme fazuľám čas, nech neprídeme o cenné látky, ktorých obsahujú naozaj veľa.

Prečo práve fazuľa?

Fazuľa je pre ľudský organizmus výborným zdrojom kvalitných sacharidov, bielkovín a minerálnych látok. Ich veľkým benefitom je nízka kalorická hodnota, čo má v spojení s vysokým obsahom vlákniny za následok to, že telo fazuľa dlho trávi a pocit sýtosti nám tak vydrží oveľa dlhšie. Sú preto skvelou voľbou pri redukčných diétach a chorobách spojených s nadváhou. Vláknina navyše pomáha stabilizovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi a stará sa o zdravie srdca. Fazuľa je bohatým zdrojom bielkovín, v sto gramoch ich nájdeme dokonca až 20 gramov. Bielkoviny sú základnými stavebnými kameňmi buniek celého tela. Pomáhajú s rastom svalovej hmoty, regeneráciou, výživou svalov, šliach a kostí a ich dostatočný príjem je nevyhnutný pri spaľovaní a redukcii váhy. Fazuľa je skvelou podporou pri zápaloch močových ciest, obličiek a obličkových kameňoch. Podporujú vylučovanie kyseliny močovej z tela, a preto je dobré ich pravidelne zaraďovať do jedálnička aj pri dne a reumatizme. Vitamíny zo skupiny B, vitamín A, C a rad minerálnych látok vo fazuľach sa starajú o zdravý imunitný systém, podporujú správnu funkciu metabolizmu a zdravia očí, vlasov, nechtov i kože. Pomáhajú s regeneráciou svalov po záťaži, zmierňujú únavu a posilňujú dobrú náladu a psychickú pohodu. Veľkou výhodou je aj vysoký obsah kyseliny listovej, čo ocenia predovšetkým tehotné ženy a dojčiace mamičky. Kyselina listová je totiž potrebná pre zdravý vývoj bábätka.

Nie je fazuľa ako fazuľa

Na trhu nájdeme hneď niekoľko druhov tejto vynikajúcej strukoviny. Z nutričného pohľadu sa od seba jednotlivé druhy príliš nelíšia a sú si veľmi podobné. Odlišné sú predovšetkým čo do chuti a spôsobu úpravy pokrmov. U nás nájdete tieto druhy:

Fazuľa Adzuki Malé tmavo červené fazuľky Adzuki, ktoré majú po uvarení jemnú sladkastú orieškovú chuť. Pochádzajú z Číny a najčastejšie sa využívajú v čínskej a japonskej kuchyni nasladko v podobe sladkej pasty a pridávajú sa do rôznych koláčikov. Môžete ich ale pridať aj do polievok a šalátov alebo nechať naklíčiť.

Fazuľa Bango purpurová strakatá Strakatá fazuľa má jemnú chuť a výborne obohatí polievky, šaláty a mexické pokrmy. Nie je potrebné ich dlho namáčať a po uvarení sú krásne mäkké. Táto fazuľa sa hodí do chuťovo výraznejších a korenených receptov, kde svojou neutrálnou chuťou skvele zapadne.

Fazuľa farebná Pinto Farebné fazule Pinto majú vynikajúcu ľahko pikantnú chuť. Sú obľúbené prevažne v USA a Mexiku, kde sa konzumujú zabalené v kukuričnej tortille v zmesi s ryžou. Svojou konzistenciou sa hodí do polievok, šalátov, omáčok, alebo ako pyré. Perfektne vyniknú v recepte na Chilli con carne.

Fazuľa biela veľká Biela fazuľa má krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Preto sa im tiež niekedy hovorí "máslová" fazuľa. Vďaka svojej jemnej štruktúre sú ideálne do fazuľového pyré, na nátierky a do polievok. Môžete ich ale skúsiť skombinovať napríklad s mletým mäsom a zapiecť.

Fazuľa čierna Čiernym fazuľám najviac pristanú pestré šaláty. Majú krásne lesklý povrch a sladkastú chuť. Čím sú tmavšie, tým je ich chuť výraznejšia. Pochádza z Južnej Ameriky a perfektne si sadnú s papričkami jalapenos a mexickou kuchyňou.

Fazuľa čierne oko Výhodou „okatých“ fazuliek je, že sa nemusia namáčať. Síce sa budú dlhšie variť, ale keď potrebujete fazuľu okamžite použiť do receptu, tento druh je skvelou voľbou. Majú neutrálnu jemnú chuť, a preto ich môžete použiť do rôznych zeleninových zmesí alebo výraznejších pokrmov, kde sa chute nebudú biť.

Fazuľa červená ľadvinka Obľúbené červené fazule majú jemnú sladkastú chuť a skvele si rozumejú s pálivými papričkami alebo cayenským korením. Prezýva sa im tiež "chilli fazuľa", a to pretože sú súčasťou obľúbeného pokrmu Chilli con carne. Majú pestré možnosti využitia, hodia sa k ryži, kukuričným pokrmom, mäsu, alebo do jedál z "jedného hrnca".

Fazuľa Mungo Malé zelené mungo fazuľky pochádzajú z Indie a sú veľmi obľúbené prevažne ako naklíčené. Môžete ich ale aj variť a využiť ako prílohu, alebo pridať do polievok a šalátov. Chuťou pripomínajú hrášok a sú dobre stráviteľné.

Fazuľa navy Fazuľa navy sa vyznačuje jemnou chuťou. Majú vyvážený pomer draslíka a sodíka, a preto sa odporúčajú pri vysokom krvnom tlaku. Využívajú sa predovšetkým do polievok, studených šalátov, alebo ako príloha. Môžu sa ale tiež zapekať a v kombinácii s olivovým olejom a bylinkami z nich je možné pripraviť vynikajúcu nátierku.

  • Alergény: bez alergénov a môže obsahovať obilniny obsahujúce lepok
  • Zloženie: fazuľa zelená Mungo 100 %
  • Návod na použitie: Strukoviny tvoria nevyhnutnú súčasť vyváženého jedálnička. Fazuľa sa skvele hodí do mexických jedál, šalátov, polievok, nátierok, jedál z jedného hrnca, na pyré, alebo ako príloha k mäsu. Stačí len zvoliť ten správny druh a vynikajúci pokrm je na svete. Väčšinu fazulí je dobré vopred na približne 10 hodín namočiť, aby sa skrátila doba varenia. Niektorí ľudia môžu mať tiež obavu z nadúvania. Tento problém sa dá ľahko zmierniť pridaním rasce alebo saturejky a tiež zliatím vody, v ktorej sa fazuľa máčala.
  • Skladovanie: Skladujte v suchu pri teplote najviac 22 °C a relatívnej vlhkosti najviac 70 %.
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota (kJ/kcal)1462/348
Bielkoviny (g)21
Tuky (g)1,9
Z toho nasycené mastné k. (g)0,6
Sacharidy (g)60
Z toho cukry (g)1,2
Vláknina (g)4,8
Soľ (g)0,08

Dodatočné parametre

Kategória: Strukoviny
Hmotnosť: 0.504 kg
Krajina pôvodu: Argentína
Zloženie: Bez laktózy, Dia, Bez pridaného cukru, Bez palmového oleja, Bez éčok, Vhodné pre vegetariánov, Vhodné pre vegánov, Vysoký obsah bielkovín
VO násobek: 5
Hmotnost: 500 g

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Inovace banneru

Najširší výber sušeného a lyofilizovaného ovocia, orechov, super-potravín, semienok, sušeného ovocia a orechov v polevách, ale aj cukroviniek, želé a lekorice doručíme teraz až k Vám domov! Prioritou je najvyššia kvalita produktov, ktoré dovážame priamo od farmárov, výrobcov či spracovateľov výhradne z krajín pôvodu. Náš sortiment sme pre Vás doplnili o starostlivo vybrané spektrum zdravých potravín, medzi ktorými nájdete orechové pasty a masla, bezlepkové pečivo, obilniny, vločky, kaše, marmelády a džemy, tyčinky, sirupy, kávu a čaje, ale tiež napríklad strukoviny alebo sušené huby, ktoré spĺňajú naše predstavy o najvyššej kvalite.