RECEPT NA PRAŽSKÉ GULE
1. Buflery
- vajcia 4ks
- Cukor krupica 150g
- Múka hladká 140g
- kukuričný škrob
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky
Bielky šľaháme do spenenia na strednú rýchlosť, zvýšime rýchlosť na maximum a postupne prisypávame cukor, rýchlosť stiahneme na stredný stupeň a šľaháme do krémova cca 5min.
Pridáme žĺtky a krátko zapracujeme cca 20s
Ručne premiešame s preosiatou múkou
Na pergamenové papiere striekame pomocou sáčku s hladkou trubičkou (tvar detského piškótu)
Pečieme v predhriatej rúre na 170C 12-15 min
2. Čokoládovo - karamelový krém
- med 50g
- Cukr krupice 125g
- maslo 75g
- Šľahačka 35%. 500g
- Čokoláda Valrhona 62-70% 225g
Cukor utavíme na karamel, pridáme maslo a necháme maslo prepustiť, prilejeme šľahačku a povaríme do rozpustenia, pridáme med a nalejeme horúce na čokoládu, pomocou ponorného mixéra vytvoríme hladkú a lesklú emulziu.
Prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky (cez noc)
3. Cukrový rozvar
- Cukor krupica 150g
- voda 150g
Rozvar zvaríme na 112 ° C
4. Karamelová poleva
- Karamelová čokoláda Valrhona 300g
- Kakaové maslo 40g
- Kúsky z pražených arašidov 100g
Čokoládu s maslom rozpustíme na 50 ° C a v miske s ľadom schladíme na 32 ° C
Buflery máčame do horúceho cukrového rozvaru vrchnou časťou a pokladáme do drvených arašidov.
Vždy dva takto upravené buflery lepíme k sebe čokoládovo - karamelovým krémom a po stuhnutí poťahujeme v karamelovej čokoláde.
4. Arašidové zdobenie
- Kúsky z pražených arašidov 200g
- Cukor krupica 200g
- Karamelová čokoláda Valrhona 200g
Cukor utavíme vo väčšom hrnci na karamel pridáme orechy a krátko premiešame, rozložíme na pergamenový papier a necháme vychladnúť, v mixéri spoločne s mliečnou čokoládou rozmixujeme na hladkú hmotu.
Uložíme do chladničky v uzavretej nádobe. Po schladení rozkrájame na kúsky a zdobíme.