Ďalšia variácia na obľúbený cheesecake je v znamení leta. Navrchu je naliate malinové pyré a náplň ochutená vanilkou a bielou čokoládou, ktorá ku kyslastým malinám skvele pasuje. Je brané na cukre, takže cheesecake nie je príliš sladký, ba naopak vychladený z chladničky priamo osviežujúci. S jeho prípravou odporúčame začať deň vopred, popoludní alebo večer cheesecake upečiete, cez noc vychladíte v chladničke a druhý deň už len dokončíte malinové pyré, tomu stačí na stuhnutie pár hodín.
BUDETE POTREBOVAŤ:
- Korpus (guľatá forma s priemerom 24 cm)
- 300 g svetlých maslových sušienok
- 120 g masla, prepusteného
NÁPLŇ
- 700 g čerstvého smotanového syra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)
- 200 g kyslej smotany
- 100 g kryštálového cukru
- 200 g kvalitnej bielej čokolády
- 1 lyžička vanilkového struku
- 3 vajcia
MALINOVÉ PYRÉ
- 200 g mrazených malín
- 40 g cukru kryštálového
- 2 plátky želatíny
Na ozdobu:
- kúsky z pistáciových jadier, biela čokoláda, čokoládové guličky a mrazom sušené maliny v bielej čokoláde
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 180 ° C. Dno okrúhlej otváracej formy vyložíme papierom na pečenie, boky vymažeme maslom. Sušienky rozdrvíme najemno a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes by mala po stlačení v ruke tvoriť hrudky. Potom ju prstami či lyžicou natlačíme do formy tak, aby dno bolo rovnomerne pokryté, a dáme na 10 minút predpiecť.
- Pripravíme si krémovú náplň. Bielu čokoládu opatrne rozpustíme, v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V mixéri na nízke otáčky vyšľaháme syr s kyslou smotanou a cukrom dohladka, opatrne všlaháme rozpustenú bielu čokoládu a vanilkovú dužinu zo struku. Nakoniec po jednom zašľaháme aj vajíčka. Krém nalejeme na predpečený korpus a uhladíme stierkou.
- Tip: Rozpustená čokoláda musí mať izbovú teplotu, inak sa v kréme zrazí. Aby ste tomu predišli, môžete najskôr 2 lyžice krému vmiešať do misky s čokoládou, toto zhruba dvakrát zopakujte a potom celú zmes vmiešajte späť do misy s krémom.
- Rúru zoslabíme na 150 ° C. Formu dáme na prostrednú mriežku a pod ňu hlbší pekáčik, kam nalejeme vriacu vodu. Cheesecake pečieme cca 60-70 minút, stred by mal byť stuhnutý a len mierne sa chvieť, keď formou ľahko zahýbame. Potom ho necháme hodinu odpočívať vo vypnutej rúre a nakoniec niekoľko hodín vychladíme v chladničke.
- Na malinové pyré dáme do rajnice maliny, cukor a 30 ml vody. Na miernom plameni niekoľko minút povaríme, až maliny zmäknú, kúsky roztlačíme. Necháme vychladiť.
- Do malej misky dáme 2 plátky želatíny, zalejeme 50 ml vody (plátky musia byť úplne ponorené, odporúčame použiť malú misku a plátky rozstrihnúť nožnicami napoly, aby sa do nej zmestili) a necháme ich zhruba 10 minút napučať. Potom vodu so želatínou opatrne zohrejeme až do jej úplného rozpustenia (stačí asi 10 sekúnd v mikrovlnke), ihneď pridáme 2 lyžice pyré a rozmiešame. Vmiešame naspäť do misky s malinovým pyré a to dáme do chladničky, kde pyré necháme zľahka zhustnúť, aby po naliatí na cheesecake celé nestieklo nadol ( Ps: my ho tam nechávame okolo pol hodiny, pričom každých 10 minút ho dôkladne premiešame lyžicou).
- Na vychladený cheesecake nalejeme malinové pyré, začneme od stredu a opatrne ho rozotrieme do strán, a opäť ho na niekoľko hodín uložíme do chladničky, aby pyré stuhlo. Nakoniec cheesecake podľa chuti dozdobíme.
Recept by @navidlickublog
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company