RECEPT NA LASKONKY
CESTO
- 6 bielkov zo stredne veľkých vajec
- 360g kryštálového cukru (z toho oddeľte 180g na cukrový rozvar)
- 100ml vody
- 200g strúhaného jemného kokosu
- 200g múky z lúpaných mandlí
- Rúru predhrejte na 200 °C
Postup:
- Bielky vyšľahajte so 180g cukru na pevný sneh.
- Pripravte si cukrový rozvar - v kastróliku priveďte na strednom plameni k miernemu varu 100ml vody a 180g cukru a varte približne 10-15min. Nemiešajte!
- Cukrový rozvar zašľahajte do bielkového snehu a šľahajte, kým zmes úplne nevychladne (10min).
- Pridajte kokos a múku z mandlí a cesto dôkladne premiešajte.
- Na plech vyložený silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie rozotrite cesto cez šablónu. Tvar laskonky si tiež môžete nakresliť priamo na papier na pečenie a potom aplikovať cesto pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžicou.
- Vložte laskonky do rúry a nechajte ich približne 40 sekúnd sprudka zapiecť, potom znížte teplotu na 80 ° C a sušte laskonky, kým nebudú pevné (40-50min).
- KRÉMOVÚ NÁPLŇOU DO LASKONEK pripravíme vmiešaním griláže do žĺtkového KRÉMU.
GRILÁŽ
- 150g lieskových jadier lúpaných
- 150g kryštálového cukru
- 1 lyžica masla
- Oriešky vložte na 10min do rúry na 180 ° C a nechajte mierne opražiť.
- V kastróliku zmiešajte maslo s cukrom a na miernom plameni nechajte bez miešania rozpúšťať, kým sa nezačne tvoriť karamel.
- Pridajte opražené oriešky do utaveného karamelu a na miernom ohni zmes stále miešajte, kým nezíska krásne zlatistú farbu.
- Hmotu vylejte na plech na pečenie mierne vymastený olejom alebo na silikónovú podložku.
- Po vychladnutí rozdrvte na jemnú zmes orieškov a karamelu ( grilážou ).
ŽĹTKOVY KRÉM
- 6 vaječných žĺtkov
- 90g kryštálového cukru
- 40g hladkej múky
- 3 lyžičky kukuričného škrobu
- 420ml plnotučného mlieka
- Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustejšej peny.
- Pridajte múku a kukuričný škrob a dôkladne vyšľahajte.
- V kastróliku priveďte mlieko k varu a za stáleho šľahania ho pridajte ku žĺtkovej zmesi.
- Všetko prelejte do kastrólika a za stáleho šľahania (stačí ručne metličkou) opäť priveďte k varu.
- Pri miernom vare šľahajte až do zhustnutia.
- Pridajte do krému griláž a než začnete krémom laskonky zlepovať, nechajte ho vychladnúť.
NAŠE TIPY
- Laskonky môžete zlepovať klasicky natretím krému po celej ploche alebo aplikáciou krému pomocou cukrárskeho vrecka sa zdobiace špičkou.
- Ak netrváte na klasickom vzhľade laskoniek, odporúčame vyskúšať moderný spôsob, ako cukrár Lukáš Skála, kedy laskonky vytvoríte viacposchodové, na ich hornú časť aplikujete krém a ozdobíte ho kúskami orechov.
- Pri výrobe karamelu odporúčame kastrólik občas stiahnuť z platne, aby sa karamel nepripálil, spôsobilo by to horkastú chuť krému.
- Množstvo v recepte vystačí približne na 15 laskoniek (záleží na tvare, veľkosti a štýle zdobenia).
Celý videorecept naleznete na našem kanále YOUTUBE.
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company