Arašidové maslá, pasty a krémy
Možno už to viete, možno ešte nie. Hoci nazývame arašidy búrskymi orieškami, v skutočnosti sa jedná o strukovinu. Tieto oriešky sú škrupinové plody podzemnice olejnej, jednoročné rastliny pochádzajúce z južnej Ameriky. Arašidy sú zdrojom mnohých prospešných látok pre naše zdravie, obsahujú veľké množstvo minerálov, vitamínov a taktiež antioxidantov. A rovnako prospešná ako oriešky je aj pasta, ktorá je vyrobená iba zo 100% arašidov. Tú môžete maškrtiť len tak alebo ju využiť na prípravu ako sladkých, tak slaných pokrmov. V našej ponuke nájdete jemný krémový variant s kúskami orieškov aj bez v dvoch veľkostiach balenia a pre milovníkov ochutených verzií máme arašidovú pastu v kombinácii so slaným karamelom. Na trhu môžete arašidovú pastu nájsť často aj pod označením arašidový krém alebo arašidové maslo.
Vplyv a účinky arašidového masla na naše zdravie
Burské oriešky sú približne z 50% tvorené tukmi. Jedná sa však o tzv. zdraviu prospešné tuky, medzi ktoré radíme mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Tie sú priaznivé na udržiavanie normálnej hladiny cholesterolu a v konečnom dôsledku teda pre zdravie nášho srdca. Ďalej ovplyvňujú stav pokožky, vlasov a nechtov a pomáhajú k navodeniu hormonálnej rovnováhy.
Ďalšou významnou zložkou je obsah bielkovín. Okrem toho, že bielkoviny sú základným stavebným prvkom nášho organizmu, sú tiež dôležité pre správnu činnosť mozgu a v rámci stravy prispievajú k pocitu sýtosti.
Z minerálov si pojedaním arašidových orieškov doplníme najmä vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor a zinok. Medzi vitamínmi potom kraľuje vitamín B, konkrétne B1, B3, B5, B6 a B9. Táto skupina vitamínov je prospešná pre správne fungovanie nervovej sústavy a udržiavanie zdravého metabolizmu.
Z antioxidantov, teda látok bojujúcich proti voľným radikálom, v burákoch nájdeme koenzým Q10 a resveratrol. Koenzým Q10 je známy pre svoje pozitívne účinky na pleť, benefitov prináša nášmu telu oveľa viac. Je nevyhnutný pre tvorbu energie vo vnútri buniek, chráni srdce a znižuje riziko rakoviny. Resveratrol je prospešný pre správne fungovanie srdca a cievnej sústavy, prispieva k regulácii krvného tlaku a existuje skupina odborníkov, ktorá ho nazýva elixírom mladosti.
Zloženie a nutričné hodnoty arašidového masla
Maslo je vyrobené zo 100% arašidových orieškov. 100 gramov arašidového masla priemerne obsahuje 25% bielkovín, 50% tukov, 20% sacharidov a 10% vlákniny.
Na čo arašidové maslo použiť
Viete, aký sendvič patrí v USA medzi ten najobľúbenejší? Ide práve o toast s arašidovým maslom a marmeládou. Pokiaľ ste túto kombináciu ešte neskúšali, odporúčame. Všeobecne má táto pasta mnoho využití a to ako v sladkých, tak aj slaných jedlách. Ochutiť s ňou môžete ranné kaše, palacinky či smoothie, výborná je tiež len tak s ovocím nakrájaným na kúsky. Ak radi pečiete, môžete vyskúšať arašidové sušienky alebo napríklad cheesecake.
Maslo z arašidov je tiež hojne využívané v ázijskej kuchyni na dochutenie omáčok, skúsiť z neho môžete vyrobiť aj dresing napríklad k zeleninovým závitkom alebo ho využiť na výrobu marinády k mäsovým pokrmom.
Ako skladovať arašidové maslo
Na skladovanie arašidovej pasty voľte skôr chladné a tmavé miesto bez priameho slnečného žiarenia. Pastu zároveň nemusíte ukladať do chladničky a pokiaľ sa na povrchu objaví olejová vrstva, nejedná sa o vadu, stačí maslo len premiešať. Ideálnou dobou na spotrebovanie sú tri mesiace od otvorenia balenia.
Značky
Obľúbené kategórie
- Arašidové maslo
- Mandľové maslo
- Kešu maslo
- Lieskoorieškové maslo
- Pekanové maslo
- Maslo z vlašských orechov
- Kokosové maslo
- Čokoládové maslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Mandľová múka
- Kešu múka
- Múka z vlašských orechov
- Pistáciová múka
- Kokosová múka
- Lieskooriešková múka
- Kakaové bôby
- Zmes orechov